100 anys comptant les hores al Port

Unes 150 persones van encetar el 2023 a Tarragona en un indret molt poc habitual: la torre rellotge del Port. La tria del monument per celebrar el Cap d'Any no va ser casual, ja que el rellotge va convertir-se en centenari just en aquell moment. Les campanades inaugurals de l'any 1923 van ser les primeres que van sonar després de ser construït.

La torre rellotge s'ha convertit en tota una icona del Port de Tarragona. La seva creació, ara fa 100 anys, no va ser casual: els portuaris van reclamar la instal·lació d'un element que els ajudés a prevenir els abusos horaris dels patronsVa ser l'enginyer en cap del Port en aquell moment, Francisco Gómez de Membrillera, l'encarregat de dissenyar la torre, d'estil neoclàssic i que compta amb tres rellotges per cada una de les tres bandes de Port des d'on es pot veure.

TRES RESTAURACIONS

Precisament, la sal marina i la incansable brisa l'han desgastat molt, per la qual cosa ha patit tres restauracions, la darrera durant la pandèmia. A més, el seu mecanisme original no ha sobreviscut; ara és modern i automàtic. Així i tot, no ha perdut mai la seva funció.

El rellotge marca, si fa o no fa, l'inici del Moll de Llevant, que el 1923 no era, ni de bon tros, el que és ara. De fet, aquella època, en un moment amb l'exportació de vi i fruits secs a l'alça, suposa la gran transformació i creixement del Port de Tarragona, fins llavors basat gairebé només en el Moll de Costa.

D'aquí a un any, quan les campanes donin pas al 2024, s'acabarà el centenari, però segur que hi tornarà a haver tarragonins per rebre el nou any. Veurem si aglutinats de nou per iniciativa popular, o bé convocats oficialment pel Port de Tarragona.