L'acord pel pressupost, a l'últim minut

Les negociacions per aprovar els pressupostos de Tarragona han arribat fins al darrer minut i a la mateixa sala del plenari. Ha sigut en aquest moment quan el govern i En Comú Podem han desencallat el principal punt de controvèrsia, l'increment del bitllet senzill de l'autobús en 40 cèntims proposat, però deixant-lo després només en 10 cèntims.

Això ha obert la porta a l'abstenció dels comuns als comptes, i ha permès aprovar-los sense el vot de qualitat de l'alcalde. I és que sense el suport dels comuns, els números també haurien tirat endavant, a causa de l'absència del regidor de Ciutadans Sergio Píriz. El fet d'haver arribat a un acord, però, ha evitat una imatge insòlita.

RENÚNCIA I DÈFICIT

A partir d'aquí, els comuns han demanat canviar l'ordre del dia per debatre les pujades de preus programades abans que el pressupost. Una esmena del mateix grup ha canviat la quantia d'augment programada per a l'autobús i ha desbloquejat finalment els comptes. Un canvi que suposarà un dèficit a l'EMT de prop de 500.000 euros, que el govern haurà de refer durant l'any vinent.

RECONEIXEMENT ALS COMUNS

A partir d'aquí ha començat un debat de pressupostos ja amb la certesa que aquests tirarien endavant. Des del govern s'ha tornat a defensar els números, que arriben als 187 milions d'euros, com els més ajustats a la situació actual. Aquests permeten, tot i això, inversions en eficiència energètica i l'aportació necessària per fer realitat els projectes finançats pels fons Next Generation. Des del govern han posat en valor la tasca feta pels comuns per a poder facilitar els comptes.

Uns comuns que han tret pit de les partides aconseguides més enllà del no augment del bitllet d'autobús, centrades en àrees com Cooperació, Joventut o Centres cívics i han assegurat haver actuat amb responsabilitat de ciutat.

LA RESTA DE L'OPOSICIÓ, EN CONTRA

Uns comptes que han votat en contra tota la resta de l'oposició. Tot i que s'ha incorporat una esmena de 900.000 euros per a inversions a partir de venda de patrimoni proposada pels socialistes, des del PSC han qualificat els comptes de final d'etapa. Creuen que els pressupostos aprovats reflecteixen la manca de gestió i d'ambició de ciutat que ha caracteritzat, segons ells, tot l'actual mandat.

En la mateixa línia s'han expressat la resta de grups de l'oposició, Ciutadans, Partit Popular i els regidors no adscrits.

Ara els comptes passaran un període d'un mes d'exposició pública abans d'entrar en vigor a inicis del mes de febrer.