L'estat de l'amfiteatre tres anys després del tancament

El 27 de setembre del 2019 saltava la notícia: L'Ajuntament de Tarragona tancava l'accés a l'amfiteatre després que un informe extern declarés en situació d'urgència el monument i no es pogués garantir la seguretat dels visitants.

Una decisió que obria una etapa d'obres i millores en diferents punts d'un espai que va restar tancat fins a l'estiu del 2021 a uns visitants que només el podien contemplar des de la terrassa superior.

PRIMER LES ESCALES DEL MIRACLE

Les primeres tasques de millora es van dur a terme el mateix octubre del 2019, coincidint amb el tancament al pas durant unes setmanes per les escales del Miracle, davant del mal estat de la volta de la basílica paleocristiana situada just sota d'aquestes.

Una situació que es va allargar fins a mitjan any 2020, quan es va realitzar una actuació integral mitjançant d'un seguit d'obres d'anàlisi, reforç i restauració del mur perimetral per a la millora de la contenció de les escales.

MILLORA DEL DRENATGE DE L'AIGUA

Una altra obra, l'abril del 2021, va ser la de millora del canal de drenatge del perímetre de l'arena, l'estat del qual provocava acumulacions d'aigua que malmetien la pedra del monument. Unes obres que han permès que els darrers aiguats no hagin provocat afectacions importants en aquesta zona.

FIXACIÓ DE LA GRADERIA EXCAVADA A LA ROCA

Finalment, es va atacar un dels punts claus per a la reobertura de l'arena, la fixació de la graderia excavada a la roca, i que també presentava risc d'esfondrament. Uns treballs, que juntament amb els de la Porta Triumphalis, van permetre novament als visitants accedir a gran part del monument l'estiu del 2021.

Ara, amb la intervenció que es durà a terme a la graderia reconstruïda, des del consistori creuen que s'acabarà amb la intervenció global necessària a l'espai.

Així doncs, més de tres anys després, el monument podrà encarar el futur amb garanties òptimes de conservació.