El test ràpid, clau en la detecció precoç del VIH

A través d’una anàlisi de sang senzilla es pot detectar persones infectades pel VIH. És una prova ràpida de la malaltia que es pot fer qui vulgui de manera gratuïta durant tot l’any en diverses entitats com Creu Roja. En vint minuts s’obtenen els resultats.

Aquest 2019 Creu Roja ha realitzat una cinquantena de proves diagnòstiques a Tarragona i una d’elles va sortir reactiva. En aquests casos assessoren psicològicament l'afectat i el deriven a l’hospital per sotmetre's a una prova de sang específica. Creu Roja promociona el test i reparteix informació sobre la malaltia. L’objectiu és disminuir la propagació de la infecció i aconseguir un diagnòstic precoç. De fet, des de Salut reivindiquen la importància del treball preventiu.

sida

Els desafiaments que ha d'afrontar la salut pública amb relació al VIH són els d'articular noves estratègies per sensibilitzar els col·lectius més vulnerables i reduir els percentatges de diagnòstic tardà. Uns reptes que han estat afectats per la pandèmia aquest any.

Des del Grup de treball de Salut Sexual i VIH/SIDA de Tarragona, del qual en formen part totes les entitats i agents socials especialitzats, treballen durant tot l’any per visibilitzar, prevenir i sensibilitzar sobre el virus. Durant el 2019 s’han realitzat més de 400 tallers en salut sexual i sida, 900 consultes i més de 2.400 proves del VIH.