El Port de Tarragona desmantella una fàbrica de ciment que no ha arribat a funcionar mai

qEl Port de Tarragona inicia el desmantellament d'una fàbrica de ciment, situada al dic de Llevant, que no ha estat mai en funcionament. L'espai, principalment, es destinarà ara a l'emmagatzematge de cereals i per a la construcció de grans estructures industrials. L'autoritat portuària destaca que la transformació d'aquest espai s'encamina en el compliment del Pla de sostenibilitat.

La fàbrica de ciment, molt visible des del passeig de l'Escullera, desapareixerà pròximament per donar pas a noves naus, en gran part, per l'emmagatzematge de cereals a granel. El Port de Tarragona ha autoritzat la compravenda de la concessió entre dues companyies privades que s'hauran de fer càrrec de desmuntar la cimentera, sense que s'hi hagin d'invertir recursos públics.  

La fàbrica no s'ha arribat a posar en marxa

DDR Peça desmantellen fàbrica ciment Port de Tarragona

Aquestes instal·lacions s'havien de posar en marxa a finals del 2008, però la crisi econòmica i financera va frenar les intencions de l'empresa Lafarge, fins al punt que la fàbrica mai ha estat operativa. A partir del 2003, la companyia hi va invertir 10 milions d'euros. La concessió però no finalitzava fins a l'any 2028 amb una possible ampliació fins al 2040. Ara el Port assegura que el desmantellament es fa d'acord amb el Pla de Sostenibilitat perquè reduirà l'impacte visual i, alhora, s'eviten les emissions de CO2 i de partícules a l'atmosfera que hagués suposat la fàbrica a ple rendiment.

L'operació permetrà a Ership ampliar les seves instal·lacions millorant la nau existent d'uns 11 mil metres quadrats i la construcció d'una nova nau de 7 mil metres quadrats. Hi invertirà gairebé 2 milions i mig d'euros per tal d'incrementar el tràfic de cereals en aproximadament 200.000 tones anuals. L'espai restant, de 6 mil metres quadrats permetrà a Schwartz Haumont Puerto ampliar la seva activitat de fabricació i muntatge de grans estructures industrials. El desmantellament de la fàbrica i la seva transformació per als nous usos s'espera que pugui ser realitat en poc més d'1 any.