L'estudi encarregat per IQOXE atribueix l'explosió a una sèrie de circumstàncies indetectables

La concatenació d’un seguit de circumstàncies no detectables pels dispositius de seguretat, unides a l’explosió del producte que s’estava fabricant, no prevista inicialment, van provocar l’explosió del reactor d’IQOXE el passat 14 de gener. Així ho afirma l’informe encarregat per la mateixa empresa a l’Institut Químic de Sarrià. El text descarta mala praxi per part de l’empresa o d’uns treballadors que quan van poder detectar la situació ja era massa tard

L’explosió del reactor d’IQOXE just aquest dimarts fa sis mesos es va produir al final del procés d’elaboració d’un lot de MPEG 500 a causa d’una sèrie de circumstàncies que van donar pas a una reacció química inesperada i imprevisible, ja que es desconeixia el poder explosiu d’aquest producte químic.

Entre aquestes circumstàncies destaquen l’oscil·lació del reactor provocada per una inestabilitat de la barreja de productes, entre ells l’òxid d’etilè, a l’interior del mateix, una aturada no programada a la meitat del procés, la diferència de temperatura entre la part alta i la base del reactor i l’afectació d’aquesta en un petit ejector. Totes elles, sumades a la velocitat de reacció del producte, van fer impossible cap mena de reacció del personal davant de l’accident.

D’aquesta manera, la reacció dels treballadors presents a la planta, dos dels quals van morir en l’accident, no va poder frenar en cap moment una explosió que va ocórrer pocs segons després de donar les primeres senyals de problemes en la instal·lació

Perl que fa a la inesperada explosió del producte en qüestió, els experts destaquen que aquest es fabrica en diferents plantes arreu d’Europa, cap més a Tarragona. Des d’IQOXE han anunciat que no es tronarà a fabricar a la planta tarragonina, pel que no es reconstruirà el reactor afectat.

Pel que fa al desplaçament a molts metres de distància d’algunes peces del reactor, l’informe també ho qualifica d’imprevisible, i ho atribueix al desplaçament del reactor de la seva posició cap amunt abans de l’explosió.   

La investigació judicial estarà sota secret de sumari fins al 10 d'agost

Una sèrie de dades que recull l’informe encarregat per IQOXE i elaborat per l’Institut Químic de Sarrià que es basen en el relat de diversos testimonis i en les dades de consum tant elèctric com de vapor de la instal·lació el dia de l’explosió comparades amb els registres d’altres operacions del mateix tipus. És aixì ja que les dades registrades el mateix dia de l’accident van desaparèixer amb la sala de control, que va quedar arrasada per l’explosió.

Des de l’empresa remarquen que l’informe constata el bon funcionament d’uns sistemes de seguretat el més avançats possibles i que l’accident va ser causat per un seguit de circumstàncies no imputables ni a l’empresa ni als treballadors. També que l’iNforme descarta que hi hagués risc d’emissions de gasos tòxics a l'exterior

Per últim, des d’IQOXE lamenten l’allargament del secret de sumari de les investigacions judicials fins al 10 d’agost, fet que diuen dificulta poder conèixer més detalls del succeït i avançar en les ajudes als damnificats.