Ematsa impulsa un sistema per detectar la Covid-19 a les aigües residuals

Ematsa ha posat en marxa un sistema d'estudi de les aigües residuals de la ciutat per detectar la presència de la Covid-19. L'empresa municipal s'integra així en les iniciatives internacionals que treballen en la quantificació de la presència de restes del virus al clavegueram amb l'objectiu d'establir un sistema d'alerta de cara a possibles rebrots.

Per ara, sense Covid-19 a les aigües residuals

La presència de coronavirus en les aigües residuals de Tarragona és pràcticament inexistent des de la segona setmana de maig. Així ho recullen les darreres mostres analitzades per EMATSA. Són resultats diferents als que va arribar la companyia a finals d'abril. Llavors, per primera vegada, es van fer controls de presència del virus a les aigües de la depuradora procedents de Tarragona, La Canonja, Els Pallaresos i Constantí. En aquell moment es van quantificar un centenar de casos.

Des de finals de juny, però EMATSA ha començat a afinar una mica més agafant mostres un cop per setmana dels diversos barris tarragonins, seguint la distribució de les unitats bàsiques de salut. De moment són vuit zones de control, però més endavant es podria precisar encara més la mirada. En definitiva, l'estudi ha de servir d'alerta de cara a possibles rebrots, ja que la presència del virus es podria confirmar abans que als centres de salut.  

Col·laboració internacional

web ematsa

Amb aquest sistema d'alerta, EMATSA s'integra en dos projectes de referència a escala internacional que també treballen en la mateixa direcció. Tarragona s'afegeix entre les 90 depuradores d'Europa que ja analitzen l'aigua per detectar el coronavirus. El repte ara és crear un mètode matemàtic capaç d'extreure conclusions i que les dades de l'anàlisi de les aigües residuals es puguin correlacionar amb les epidemiològiques. En aquest sentit, l'empresa municipal col·labora amb els Serveis Territorials de Salut per monitoritzar totes les mostres extretes.