Els clubs esportius, en mans dels socis

 

Avui és el Dia Mundial de l'Activitat Física i el Club Natació Tàrraco i el Club Tennis Tarragona, les entitats poliesportives amb més abonats a excepció del Nàstic, alerten del greu perill de l'aturada pel coronavirus. Si els socis deixessin de pagar, hi ha perill de desaparèixer.

Són els valors que aporten significat a la tasca desinteressada de tantes persones, que estan en joc ara que les portes dels recintes esportius romanen tancades des de mitjan març. La Secretaria General de l'Esport recorda que les quotes socials a clubs no lucratius no generen dret a devolució. El Tàrraco compta amb 2.200 socis i amb el distintiu d'entitat d'utilitat pública. Perquè existeixi un demà compartit cal que els abonats l'assimilin com quelcom més que un simple subministrador de serveis. L'ERTO del Tàrraco no evita que les despeses superin amb escreix els ingressos per culpa dels elevats costos de manteniment, sous i seguretat social.

Un altre dels grans socialitzadors esportius locals és el Club Tennis Tarragona, que disposa de gairebé 2.000 socis i que aplicarà reduccions a les quotes a partir del maig. La xifra s'ha de definir encara i que complementarà l'altra de les mesures de xoc, l'ajornament de la quota per als usuaris que justifiquin la incapacitat per fer-hi front ara. Davant la impossibilitat de convocar una assemblea general, el pla tira endavant però haurà de ser ratificat a posteriori pels mateixos socis, quan es recuperi la normalitat al país.

Des de la Generalitat s'obrirà una línia de crèdit esportiu que repartirà 10 milions d'euros, s'accelera el pagament de subvencions ja assignades; i se'n preparen de noves per injectar liquiditat a les debilitades tresoreries de l'esport essencial, aquell que no busca el benefici propi. És el missatge de socors del govern i els clubs cap als aficionats, els únics 'propietaris' de la rutina esportiva de casa nostra.