Gogistes Tarragonins celebra 40 anys d'existència

L'entitat que treballa per la conservació i creació de Gojos a Tarragona celebrarà enguany 40 anys d'existència. Aprofitant l'efemèride, hem visitat el seu arxiu per conèixer de més a prop la seva tasca.

Els gojos, composicions poètiques de caràcter popular i religiós impreses en paper, són petites joies artístiques que des del segle XVI acompanyen litúrgies i pregaries i que ens ajuden també a reconstruir la història. Per conservar-los, però també per donar continuïtat a aquesta expressió  artística vinculada al món religiós va néixer el mes de novembre de l’any 1980 l’entitat que agrupa els Gogistes Tarragonins.

En els 40 anys d’història de l’entitat els Gogistes Tarragonins han definit un catàleg que supera ja el miler d’edicions pròpies. Entre elles destaquen la carpeta dedicada a les advocacions de Sant Fructuós durant el seu any jubilar, una edició de vint gojos dedicats als passos de Setmana Santa de la ciutat l’any 2005, o edicions dedicades als patrons tarragonins Sant Magí i Santa Tecla.  Tots ells, petites joies artístiques.

Els Gogistes Tarragonins han estat distingits enguany per l’Associació Cultural Sant Fructuós. L’últim dels reconeixements que ha rebut l’entitat durant els seus 40 anys d’activitats. Entre ells, l’Ajuntament li va atorgar l’any 2015 el diploma de serveis distingits al mèrit cultural de la ciutat.