El turisme factura 4.500 milions d'euros menys arran de la pandèmia

Les pernoctacions han caigut un 75% i el turisme estranger ha passat a ser gairebé inexistent, sobretot el britànic i el rus. El hotelers demanen ajudes per la supervivència del sector.

A priori, totes les valoracions ja apuntaven que el 2020 per al sector turístic seria un any per oblidar i el desastre es confirma en xifres. L'any es dona per tancat i el balanç, sense precedents, es pinta completament en vermell. Les pernoctacions han caigut gairebé un 75% i les pèrdues són milionàries. S'han deixat de facturar 4.500 milions d'euros, i el 45% dels hotels de Salou, Cambrils i La Pineda ni han reobert. 

La pandèmia ha castigat tot el sector gairebé per igual. Els hotels, però, s'han emportat la pitjor part amb una caiguda del 80% de les pernoctacions i d'un 70 en el cas dels apartaments. Les sensacions apuntaven que els càmpings se n'estaven sortint millor però també han perdut un 66% de pernoctacions. I en tot plegat hi té molt a veure el tancament del mercat internacional, i és que l'arribada de visitants estrangers ha estat testimonial, però les esperances en el mercat nacional també s'han estroncat pels rebrots. 

hotel

Aquest 2020 només s'ha assolit un 10% de l'ocupació i cal afegir-hi que la durada i el preu de les estades també s'ha reduït. Aquesta suma deixa el sector en una situació crítica i ja adverteixen del desastre econòmic que pot viure el territori si no recupera un dels principals motors de la demarcació.

Una ajuda que, critiquen, fins ara no han rebut. Entre d'altres, reclamen uns ERTO específics per al sector com a mínim fins la Setmana Santa, l'exoneració d'impostos i liquiditat per afrontar un futur que, per ara, només es defineix com a incert.