Detectar el virus sense passar per l'hospital, amb una ecografia al CAP

Accedim al CAR de Salou per conèixer de primera mà la utilitat de les ecografies en la diagnosi i seguiment de pacients. El centre va invertir recursos tècnics i humans a l'hora de definir una estratègia que té com a objectiu, també, reduir la propagació de la COVID-19.

L'afectació vírica a indrets com Itàlia i Igualada va portar CAR de Salou a dur a terme una aposta ferma per les ecografies mitjançant una formació prèvia per al personal. Completar el procediment aquí mateix evita que el pacient es desplaci a l'hospital i redueix, en conseqüència, el risc de propagació de l'enemic invisible. Ens il·lustrem amb la Yolanda Ortega i l'Irene Pascual, referents de l'ecografia d'atenció primària al territori.

Com no podia ser d'una altra manera, es protegeixen de dalt a baix perquè entren en contacte amb probables portadors del virus. La metodologia d'higiene i desinfecció, sempre present en el món sanitari per minimitzar el risc de complicacions inesperades, s'ha accentuat. Quan acabem, la sala es clausurarà durant una estona fins que el col·lectiu de neteja faciliti que tot això deixi de ser una 'zona bruta' dins el CAR.

DDR Peça Ecografies CAR Salou

Les ecografies són, simplement, un seguit d'imatges creades a partir d'ultrasons que es desplacen per la zona corporal d'estudi i que aporten informació a l'hora de diagnosticar l'estat del pulmó i la tipologia d'afectació.

La línia blanca horitzontal és la pleura, la membrana que cobreix els pulmons. I fixeu-vos en aquesta mena de flaix vertical. L'escurçament i irregularitat de la línia pleural és una pista de compatibilitat amb el virus. Aquest pacient ja ha superat la COVID-19, però la prova encara mostra els trets característics de la malaltia. El sistema és molt més fiable i i menys invasiu que la radiografia de tòrax.

Les ecografies també són portàtils, un nou avenç de recent adquisició i que obre l'alternativa a completar l'estudi des de casa i sense necessitat que el subjecte passi pel centre, mesura especialment útil per a persones grans o amb patologies prèvies.