Últim dia de peatges al tram sud de l'AP-7 des de Salou

 https://youtu.be/z9qcCDMPPbs

Per últim dia, aquest 31 de desembre circular per l'Ap-7 entre Salou i Alacant serà de pagament. Després de 47 anys demà desapareixen els peatges al tram sud de l'autopista del Mediterrani. 20.000 vehicles circulen diàriament per aquesta infraestructura que uneix el sud de Catalunya amb el nord del País Valencià. Una demanda històrica que ha d'acabar amb la sinistralitat del tram sud de la Nacional 340.

Nou enllaç a Vila-seca

El nou peatge construït a Vila-seca serà ara el nou enllaç amb l'Ap7 de pagament, el tram nord, almenys fins al 31 d'agost de 2021. Des d'aquí en avall, de Salou a Alacant, a partir d'aquest 1 de gener circular per l'autopista serà gratuït. Les comarques de Tarragona són les primeres s'estrenen en l'alliberament de peatges. La mesura comença a aplicar-se sense que s'hagi definit cap model de gestió que garanteixi el manteniment de les vies d'altes prestacions. Una opció seria l'eurovinyeta, un tipus de tarifa plana que els conductors pagarien per utilitzar autopistes i autovies, i que avala la Generalitat. Els transportistes ho rebutgen perquè consideren que el manteniment s'ha de finançar amb l'impost dels carburants.

L'alliberament suposarà probablement un augment del trànsit de vehicles per l'autopista, especialment camions, i això fa que alguns col·lectius que avui celebren la fi dels peatges, reclamin la construcció d'un tercer carril. La gratuïtat de l'autopista també obre la porta a la construcció de nous accessos més enllà dels històrics peatges. Opcions que ja es plantegen als altres trams que quedaran alliberats en un futur. El 31 d'agost del 2021, la resta de l'Ap-7 cap al nord i l'autopista Ap-2 des del Mediterrani fins a Saragossa, connectant el Camp de Tarragona i el Penedès amb Lleida i l'Aragó. En paral·lel, segueixen pendents les mesures per acabar amb la sinistralitat del tram de l'N-340 al Baix Gaià, especialment el desdoblament de la carretera entre Altafulla i Torredembarra, que depèn dels Pressupostos Generals de l'Estat.