Una exposició recorda els 50 anys del cinema del Casal Montblanquí

Fem un viatge mig segle enrere, a l'estrena del cinema del Casal Montblanquí. Un recull de cartells farcits de records, justament ara en què s'ha presentat l'estudi històric sobre els origens del cinema a la Conca de Barberà. Fa 50 anys que es va projectar la primera pel·lícula en aquest edifici del Casal Montblanquí. Era el 1968 i el film va ser La carrera del siglo.

Mig segle més tard, s'ha volgut retre homenatge a l'inici d'aquella sala de cinema amb una exposició de cartells que recorda aquelles pel·lícules més emblemàtiques que s'han projectat a la pantalla del Cinema del Casal.

L'exposició consta, d'una banda, de programes de cinema de totes les èpoques del Casal Montblanquí que ha anat col·leccionant Josep Cabeza. D'altra banda, al Cafè del Casal es poden veure cartells de pel·lícules emblemàtiques, des de El Graduado a Rocky, passant per Titànic o Fiebre de Sábado Noche. Tot són cartells que formen part de la col·lecció de Jaume Josa, aficionat del cinema que des de ben petit col·lecciona cartells.

Coincidint també amb aquest 50è aniversari de cinema al Casal Montblanquí, recentment s'ha publicat el llibre ELS NOSTRES HOMES DE DIUMENGE. El llibre ha estat escrit per tres autors: Pedro Nogales, Alex Rebollo i José Carlos Suárez, i fa un estudi dels orígens del cinema a la comarca. Una de les conclusions a les quals s'arriba amb aquesta obra és que la primera projecció a la Conca es va fer el 19 d'agost de l'any 1900 al balneari Vil·la Engràcia de l'Espluga de Francolí.