Els 8 pobles del nord de la Conca de Barberà no rebran l'aigua del Segarra-Garrigues

Els 8 municipis del nord de la Conca de Barberà amb problemes d'abastament d'aigua no es connectaran finalment al canal Segarra-Garrigues. La Generalitat ha considerat inviable el projecte, en cartera en l'última dècada. Segons ha pogut saber Tac12 però, el Consell Comarcal de la Conca ja treballa en una alternativa per portar definitivament aigua de boca als pobles afectats l'any 2020.

Feia més d'una dècada que la Conca de Barberà treballava per portar l'aigua del canal Segarra-Garrigues a 8 municipis del nord de la comarca amb problemes d'abastament. Després de diversos entrebancs, finalment el Departament de Territori i Sostenibilitat va anunciar ara fa uns mesos al Consell Comarcal de la Conca, que el projecte era inviable.

Davant d'aquesta situació, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha hagut de buscar una alternativa per fer arribar aigua als municipis amb problemes de potabilitat. En els darrers 6 mesos, s'ha estat treballant en dos possibles projectes. Una proposta era portar l'aigua del Ter-Llobregat. Però el que està agafant més forma, és el que aposta per estendre fins a Forès la infraestructura del Consorci d'Aigües de Tarragona que ja abasteix diversos municipis de la comarca amb aigua de l'Ebre, com és el cas de Montblanc.

Concretament, una bomba portaria aigua fins al punt més alt de la Conca, que és Forès, i des d'aquest municipi, el Consell Comarcal estendria una xarxa pròpia cap als 8 municipis afectats i els seus nuclis habitats.

Segons ha confirmat el Consorci d'Aigües de Tarragona, ara s'està valorant el projecte, que seria viable perquè tots els municipis beneficiaris són de la demarcació de Tarragona, i es disposa del volum d'aigua necessari per abastir-los. Fer-ho possible però caldria una inversió d'entre 6 i 7 milions d'euros, en funció dels costos d'expropiacions. Es treballa amb l'any 2020 com a horitzó.