Montblanc aprova un pla d'estabilitat que preveu una pujada de l'IBI

L’Ajuntament de Montblanc apujarà el proper exercici l’impost de l’IBI. Aquest és un dels principals arguments del pla d’estabilitat econòmica per fer front al tancament pressupostari negatiu de l’últim exercici, que presenta un romanent de menys 454.000 euros. El pla, consensuat amb la Diputació contempla també altres eines per eixugar el dèficit com la sol·licitud d’una subvenció per aquest valor al PAM de la Diputació, també aprovada en el plenari d’aquest mes de juliol. El pla d’estabilitat es va provar només amb els vots del govern, que tot i que el document preveu incrementar el tipus impositiu que depèn del consistori, ara de 0,85 fins a 1,2, argumenta que confia poder suavitzar aquesta pujada.

Una pujada de l’IBI criticada per una oposició que creu que hi ha altres instruments per revertir la situació econòmica del consistori i que critica que hagi de ser la ciutadania qui pagui el desajust econòmic del curs passat, que Junts xifra comparant-lo amb els números de 2018 en una desviació de dos milions d’euros.

Situació econòmica complicada

El pla es va aprovar d’urgència perquè condicionava la possibilitat de poder demanar aviat un crèdit a baix interès per fer front a la sentència de Veralia segons la qual l’Ajuntament de Montblanc haurà d’abonar 700.000 euros a aquesta empresa. Aquest és un dels principals motius per entendre la fragilitat de les finances del consistori montblanquí, que també s’arrecera en les conseqüències de la riuada de la passada tardor i l’emergència de la Covid-19 per entendre el dèficit. El plenari de juliol va servir també per aprovar diverses modificacions puntuals de plans urbanístics, tots de forma unànime. Entre ells un de destacat al sector industrial desenvolupat per Cimalsa que amb aquest tràmit ja estarà operatiu per poder rebre empreses que s’hi vulguin implantar.