Els pastors reivindiquen el paper de les pastures per prevenir incendis forestals

En les últimes setmanes, amb els incendis forestals, hem sentit la reivindicació de pagesos i ramaders per posar en valor la seva tasca a l’hora de prevenir aquests focs. Aquesta setmana hem acompanyat un pastor i el seu ramat durant tot un matí per les Muntanyes de Prades.

El Pere Domènech fa gairebé trenta anys que es lleva ben aviat per sortir a pasturar a les 8 del matí amb el seu ramat de 500 caps de cabres i ovelles. La jornada s’allarga 12 hores i el bestiar no entén ni de festius ni de vacances. Coordinat amb el Departament d’Agricultura de la Generalitat, treu el seu ramat per mantenir net el sotabosc de les Muntanyes de Prades. Concretament pastura el barranc del Mas d’en Llort a Rojals. Tot plegat perquè si algun dia hi ha un foc, no es propagi ràpidament.

A principis de temporada, el Departament d’Agricultura els hi facilita les zones de pastura i durant el període estival, un tècnic forestal revisa la feina. Un ofici que batalla contra la falta de vocació, agreujada per la congelació dels preus de les peces de bestiar des de fa 40 anys i les poques ajudes econòmiques de les administracions.