L'Espluga obre el 2023 amb incertesa per la sequera

Ja feia setmanes que arribaven advertències per la sequera, però la nit del 17 d'agost va ser la primera sense aigua a l'Espluga de Francolí. Una setmana abans, el municipi va haver d'iniciar l'aportació amb camions cisterna, que s'ha mantingut en el temps, però que va resultar insuficient per remuntar les reserves dels dipòsits.

PLUJA ESCASSA

Fins a l'octubre, l'estació del servei meteorològic de Catalunya havia acumulat menys de 300 litres per metre quadrat, la xifra més baixa dels darrers 6 anys. El 2022 es tanca amb més de 4 mesos amb talls en el subministrament per reduir el consum i per disminuir les fuites d'aigua, ja que es calcula que la meitat dels recursos es perden pel mal estat de la xarxa. Malgrat tot, és un peix que és mossega la cua, perquè els canvis de pressió provocats per les restriccions també deterioren les canonades. 

Justament, la gestió d'aquesta crisi ha centrat la picabaralla política més destacada d'enguany entre el govern i el principal partit de l'oposició. Junts, a través d'uns fulletons, va criticar qüestions com l'endarreriment de la connexió de l'aigua de l'Ebre i l'alcalde va respondre en sessió plenària. 

A L'ESPERA DE SOLUCIONS DEFINITIVES

Per mirar d'evitar futurs períodes de sequera, el govern espluguí ha anunciat diverses accions. Gràcies als Next Generations es destinaran més de 700.000 euros per substituir les canonades de la urbanització Carreras, que són les més delicades; l'any vinent es preveu adjudicar l'obra per la connexió amb l'aigua de l'Ebre després que la primera licitació d'inicis de 2022 quedés deserta i també durant l'any vinent l'Ajuntament preveu donar les primeres passes per constituir una empresa municipal d'aigües.  

La realitat, però, avui dia, és que moltes famílies i negocis han hagut de fer mans i mànigues gairebé durant la meitat de les nits d'aquest 2022. L'any acaba igual perquè les pluges testimonials del desembre no han revertit la situació.