L'Espluga de Francolí busca campaners i campaneres

És el so de les campanes de l'església vella de Sant Miquel de l'Espluga de Francolí. Fa 25 anys que es van restituir al campanar d'aquest temple gòtic construït ara fa 725 anys. Durant molt i molt temps el repic d'aquests instruments anunciava successos. Avisaven la població d'un incendi, d'atacs externs o, senzillament, indicava les hores.

Actualment, no ressonen pels carrers del municipi. En el seu lloc ho fan les de l'església nova. Ara, tant l'Ajuntament com la parròquia local volen recuperar la tradició d'enfilar-se al campanar i fer-les sonar manualment.

A fi de despertar l'interès per aquesta tradició perduda a l'Espluga, s'ha instal·lat una exposició a l'església vella que porta per títol 'Tocant el cel amb una corda'. És una mostra panoràmica del món de la campana a la Conca de Barberà, amb plafons explicatius sobre la història dels seus campanars o dels tocs més característics.

La mostra, que recorrerà altres punts de la Conca, es pot visitar fins al 17 d'abril a l'Espluga. Mentrestant, les portes del campanar resten obertes per rebre de nou visitants.