L'escassetat d'aigua a l'Espluga obre la picabaralla política

El govern de l'Espluga i el principal grup de l'oposició es culpen mútuament de tenir part de la culpa de l'actual episodi de restriccions d'aigua. Junts manifesta que l'executiu local ha actuat tard perquè s'ha esperat a arribar al 5% de capacitat d'un dels dipòsits per prendre les mesures. L'alcalde ho nega, afirma que no s'ha arribat a aquest percentatge i que les accions es van acordar quan es va arribar al 20%. 

Les fuites d'aigua agreugen el problema

El govern, a més, respon al comunicat de Junts acusant-los de ser responsables de part del problema per l'herència que van deixar després de 16 anys al capdavant del consistori. Si bé es reconeix la feina feta amb la interconnexió dels dipòsits en les darreres dues dècades, l'alcalde assegura que es perd un alt percentatge d'aigua pel mal estat de la xarxa pública i que 30 quilòmetres de canonades no es poden arreglar en dos anys.  Al seu temps, Junts retreu que en els darrers mesos no s'hagi estat prou efectiu en la reparació de fuites.

Alhora, els de l'oposició expliquen que en altres ocasions s'havia demanat a l'empresa CuniEspluga que s'abastís amb cisternes per alliberar una part molt important de la despesa hídrica. Això no s'ha fet, explica el govern, perquè el dèficit d'aigua representa el doble de litres del que consumeix cada dia la indústria càrnia. Per tant, argumenten, encara que es desconnectés de la xarxa pública, les reserves pel conjunt de la població continuarien en negatiu.

250.000 litres diaris amb cisternes

aigua espluga

Un dels altres retrets de Junts és que no s'hagi informat la ciutadania que rebria aigua de l'Ebre aquests dies, ja que era un compromís que s'havia adquirit en relació amb la futura connexió amb el Consorci d'Aigües de Tarragona. L'alcalde apunta que inicialment es va comunicar que es portaria aigua de Montblanc, però es desconeixia exactament quina era la seva procedència. Explica que, després, quan es va saber que era de l'Ebre el regidor de serveis municipals ho va explicar en una entrevista a la ràdio. 

Discussions a banda, els talls d'aigua durant les nits continuaran a l'Espluga de Francolí. Tot i l'aportació diària d'uns 250.000 litres i l'estalvi de la ciutadania, les reserves es mantenen estables, però no es recuperen. I l'horitzó de millora no es preveu a curt termini per l'absència de pluges. 

Ajuda per detectar fuites 

D'altra banda, el municipi rebrà aquests dies el suport d'Aigües de Montblanc per detectar noves fuites. És part de la solució, com també ho és que plogui aviat. A mitjà termini també serà clau l'arribada de l'aigua de l'Ebre, pensada per a usos industrials i per situacions extremes com l'actual. Les obres aviat es licitaran i el ramal del CAT podria arribar al municipi ja durant la pròxima tardor.