La revista El Francolí celebra un segle de la primera publicació

La revista local El Francolí ha complert 100 anys des de la primera publicació. El primer número que es va publicar a l'Espluga de Francolí va ser l'any 1921 en la primera etapa de la revista i que va durar només 5 anys. Ara encadena 38 anys sota l'impuls del Casal i el darrer número ha volgut recordar el centenari.

La mateixa portada dels primers exemplars del Francolí, publicats el 15 de juliol del 1921, es pot veure ara a la primera plana del número 410 que ha sortit aquest juliol del 2021. Així es recorda l'efemèride un segle després. La primera etapa de la revista local només va durar 5 anys, fins al 1926.  El context era un altre i també era diferent el col·lectiu que va impulsar la publicació.

El 1983 el Casal va recuperar la revista

Els historiadors locals Josep Maria Vallès i Joan Roca firmen ara un reportatge històric que repassa el centenari. El 1983 va iniciar-se l'actual etapa, sota el paraigua del Casal. Respecte al 1921 ara, pràcticament, només es conserva el nom. La clara pretensió política de la primera etapa ha deixat pas a la crònica social i cultural de la vila, a més d'alguns reportatges i articles d'opinió. Inicialment, arribava cada quinze dies a un sector molt concret de la societat i ara el llegeixen més d'un miler de persones cada mes.

I tot el que es publica queda per la història. Així, la revista també serveix com a font per conèixer què va passar al municipi en un moment concret.