El Monestir de Poblet tanca definitivament l'hostatgeria i acomiada 15 treballadors

El Monestir de Poblet acomiadarà 15 treballadors i tancarà definitivament l'hostatgeria. La fundació que gestiona les activitats i els treballadors ha arribat a un acord per tirar endavant l'ERO i evitar el concurs de creditors. Després d'anys de pèrdues, Poblet aparcarà els serveis de restauració i allotjament.

L'Hostatgeria del Monestir de Poblet ja no tornarà a obrir. La fundació Populus Alba ha decidit tancar-la definitivament i acomiadar 13 treballadors d'hostaleria i 2 guies turístics. El context de pandèmia ha precipitat aquesta decisió, però és la sortida a anys de pèrdues econòmiques i a un deute que s'enfila fins als 900.000 euros.

Finalment, aquest dimecres empresa i treballadors han arribat a un acord, malgrat no haver pogut reduir el nombre de persones afectades per l'ERO. En paral·lel, la fundació renegociat el deute amb diferents operacions bancàries que pugen fins als 1,2 milions d'euros.

A la recerca d'un nou ús

Monestir

És la fi d'un projecte frustrat. L'hostatgeria va obrir portes l'any 2010, després de 8 anys d'obres i 7,6 milions d'euros d'inversió de la Generalitat i l'Estat. Amb restaurant i una quarantena de d'habitacions no ha donat la rendibilitat desitjada i el seu dia a dia ha anat acompanyat de números vermells. Els treballadors critiquen que és el resultat d'una mala gestió.

Ara el Monestir de Poblet haurà de buscar una nova utilitat als immobles que, com la resta del recinte, són propietat de l'Estat. Sembla ja descartada l'opció d'intentar optar pel camp de l'hostaleria, encara que fos externalitzant el servei. Sempre ha sonat l'opció de convertir-lo en parador nacional, però tampoc s'ha aconseguit el compromís de l'Estat.

Mentrestant, els esforços es centraran en les visites al conjunt monàstic. Per exemple, amb noves apostes tecnològiques, com un sistema de guia a partir dels telèfons mòbils. Tot i això, el monument cistersenc ha patit un fort sotrac durant les darreres dècades. Ha perdut la meitat dels visitants en 20 anys. L'últim any normal, el 2019, es van rebre una mica menys de 90.000 persones, 100 mil menys que a inicis del segle. 

ERO a banda, el Monestir de Poblet tampoc organitzarà enguany els festivals de Música Antiga i d'Orgues per la inviabilitat logística i econòmica d'adaptar les actuacions a les mesures sanitàries tenint en compte les característiques del recinte.