L'Espluga disposarà d'aigua de l'Ebre el 2022

L'aigua de l'Ebre arribarà a l'Espluga de Francolí l'any vinent. És la data que posa el Consorci d'Aigües de Tarragona. Ara mateix el projecte es troba en un procés d'expropiacions i es preveu que a finals d'aquest 2021 es liciti l'obra del ramal des de Montblanc.

La construcció de la canonada començarà el 2022. El projecte per connectar el municipi al Consorci d'Aigües de Tarragona es va aprovar l'estiu passat i llavors s'apuntava que es podria executar enguany. Ara però sembla que haurà d'esperar uns mesos més. En qualsevol cas, en poc més d'un any, l'Espluga de Francolí disposarà de més recursos hídrics.

L'aigua de l'Ebre es destinarà a usos industrials i permetrà un estalvi del consum dels aqüífers que abasteixen el municipi, un fet rellevant per minimitzar els períodes de sequera. S'hi invertiran 1,4 milions d'euros.

Sense rastre ni explicacions de l'episodi de contaminació de l'aigua

Mentrestant, les noves analítiques de l'aigua dels pous del poble confirmen, per ara, que els nivells elevats de mercuri i plom del passat febrer va ser un fet excepcional i encara ara sense explicació.  Segons l'analítica, els valors de mercuri del 25 de febrer eren 16 vegades superiors als permesos i els de plom doblaven la quantitat màxima. Cap més mostra ni estudi ha detectat més rastres d'aquest sorprenent pic de contaminació.

El CAT preveu arribar a Forès a finals del 2022

cat

Tot i això, l'Ajuntament farà analítiques cada 15 dies i netejarà el pou on es van detectar els nivells elevats de metalls. On la contaminació de les aigües és ja històrica és al nord de la comarca, a la Baixa Segarra, on també s'espera l'arribada de l'aigua de l'Ebre. La primera fase, fins a Forès, estarà enllestida a finals del 2022. Ho ha explicat el president del CAT en una entrevista al Saló de Plens que podran veure aquest divendres a TAC12