Recuperen provisionalment alguns trams de la xarxa de regadiu de l'horta del Francolí

Algunes de les comunitats de regants del Francolí, afectades per l'aiguat de l'octubre, ja han pogut recuperar la xarxa de reg. És un pas important per la recuperació de l'horta que va ser arrasada per la riuada.

Són pocs, però alguns horts ja tornen a tenir hortalisses. Bàsicament són els que no tocaven directament al riu. Van netejar les deixalles vegetals de la riuada i van arreglar-los de nou. En el cas concret de l'Horta d'Amunt a l'Espluga de Francolí el sistema de regadiu va quedar tapat i en els darrers mesos han treballat per netejar-la.

Aquest tram afecta una seixantena d'horts, dels quals menys de la meitat ja s'han pogut recuperar. Els propietaris hi han invertit més de 3.000 euros i ara estan a l'espera dels ajuts de la plataforma ciutadana Riuada Solidària i també de la línia del Departament d'Agricultura. Si reben un cop de mà econòmic, podran completar una segona fase d'actuació per consolidar i millorar la séquia. La resta de trams de l'Espluga també estan a l'espera dels ajuts, algunes comunitats en van resultar més malparades.

Recuperar l'horta pel seu valor paisatgístic i social

 Horta

A Montblanc, s'ha pogut recuperar bona part del sistema de regadiu a la zona de la Parellada gràcies a la iniciativa voluntària dels mateixos propietaris. Mentrestant a l'Horta del Miracle i de l'Horta Sobirana encara hi ha molta feina per fer. Tots resten a l'espera de la resolució de la Generalitat, que va tancar la convocatòria d'ajuts la setmana passada. Tot plegat, ha de servir d'empenta per recuperar una horta que formava part del paisatge de la Conca de Barberà.

El Departament d'Agricultura té tres mesos de marge per resoldre la concessió d'aquests ajuts que al Camp de Tarragona van ser sol·licitats per 19 comunitats de regants, algunes també afectades pel temporal Glòria.