Divisió a la Conca de Barberà per la possible implantació de nous parcs eòlics

El decret de mesures urgents per l'emergència climàtica aprovat aquest passat novembre desencalla la implantació de nous parcs eòlics a Catalunya. Precisament, un dels punts on es podrien ampliar el nombre d'aerogeneradors és la Conca de Barberà. Ara estan en estudi un total d'11 parcs eòlics previstos a l'altiplà de la Segarra. 5 d'aquests corresponen a la Conca de Barberà i afecten els termes municipals de Conesa, Les Piles, Llorac, Santa Coloma de Queralt, Pontils i Sarral. A més a més, les línies d'evacuació de l'energia que produeixen aquests parcs afecten altres termes municipals, com per exemple el de l'Espluga de Francolí.

Es tracta d'11 parcs que projecten les empreses Naturgy i Green Capital Power. En conjunt, comportarien la instal·lació d'una seixantena d'aerogeneradors a la comarca, el que suposaria doblar l'actual mapa eòlic i també la seva potència. Els avantprojectes d'aquests parcs es troben en mans de la Generalitat en fase d'estudi i ha requerit al Consell Comarcal de la Conca l'informe d'idoneïtat. Arran de l'aprovació del nou decret 16/2019 de mesures urgents per l'emergència climàtica és poca la incidència del territori en la decisió final d'implantar o no els parcs eòlics, i, en aquest cas, menys perquè no hi ha consens entre els municipis.

El Consell Comarcal ha demanat que la instal·lació dels nous parcs, si s'aprova, respecti la infraestructura per fer arribar l'aigua potable a la Baixa Segarra i la del desplegament de la fibra òptica. Els informes també fan referència a la Carta del Paisatge que l'ens espera signar aviat. En tot cas, l'ens respecta la sobirania de cada municipi, però clarament des de la conselleria de sostenibilitat defensen que no és el model energètic que persegueixen.

D'altra banda, temen l'impacte visual d'aquests aerogeneradors que, en alguns casos, poden arribar als 120 metres d'alçada. Si tots aquests nous projectes tiren endavant, l'extrem nord de la Conca de Barberà quedarà pràcticament envoltat de molins de vent. La tramitació dels parcs eòlics va per llarg, ara la Generalitat ha de dictar si els projectes són viables o no, però la seva execució pot tardar diversos anys.