Les coves de l'Espluga es catalogaran com a Bé Cultural d'Interès Nacional

La primera conseqüència de la troballa es tradueix en la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional de la mateixa, una catalogació que des del Departament de Cultura de la Generalitat ja s’ha anunciat que s’ampliarà a tot el conjunt de les coves de l’Espluga de Francolí. L’anunci l’ha fet la consellera Mariàngela Vilallonga en el marc de la presentació de la troballa a la comunitat científica.

La magnitud de la troballa també obligarà a replantejar la museografia de les coves, que ara tindran en aquesta última descoberta el seu argument principal.

Durant els últims tres mesos, abans de donar a conèixer la troballa, ja s’ha treballat per integra-la de forma virtual al relat que es dibuixa durant la visita a les coves. L’Institut de Paleolocogia Humana, l’IPHES, que lidera el projecte de recerca a les coves, ha definit un model virtual en tres dimensions del descobriment. Un primer pas que pot obrir la possibilitat de realitzar una reproducció de la cavitat.

Un extrem aquest últim que topa amb la necessitat de finançament, tot i què la declaració de BCIN pot obrir portes. . De moment, però, els visitants hauran de conformar-se amb la visita virtual integrada dins la museïtzació de la cova. L’accés a les galeries on es troben els gravats queda tancat al públic per garantir la preservació dels mateixos.