Una vintena de damnificats per la riuada a l'Espluga i Montblanc demanen les ajudes de l'Estat

 

Aquest divendres es compleix un mes de la riuada del Francolí del 22 d'octubre. Una nit tràgica que s'ha saldat 4 víctimes mortals i encara dues persones desaparegudes. I milions de pèrdues materials a la via pública, en negocis i empreses, habitatges, masies i horts. 4 setmanes han tingut els ajuntaments per fer balanç, i presentar-se a la convocatòria d'ajudes de l'Estat.

La ja coneguda com a zona 0 de l'aiguat, la Font Baixa i el Parc Fluvial de l'Espluga, segueix sent la cara de la catàstrofe, un mes després. També el pont vell de Montblanc, una de les icones de la riuada, per un dany material d'especial valor històric. Res comparable amb les pèrdues humanes: un veí de l'Espluga i de Prades engolits amb el seu cotxe al pont de la Palanca, un sense sostre a la Pobla de Mafumet, i un veí de Vilaverd que va morir a una casa mòbil amb la seva mare, que encara no s'ha localitzat. Tampoc se'n sap res del camioner belga que estava aparcat al Parc Fluvial de l'Espluga.

La reconstrucció d'aquest entorn tardarà mesos, i els alcaldes confien en les ajudes de la Diputació, la Generalitat i el Govern espanyol per refer, o fins i tot repensar l'entorn fluvial i els ponts. Avui acaba el termini per presentar la sol·licitud a l'Estat. L'Espluga xifra els danys de valor municipal en 1 milió i mig d'euros. La dificultat serà l'ajuda als damnificats particulars.

De l'Espluga, 12 particulars, dels 22 tramitats podran concórrer a les ajudes. La resta no compleixen requisits com tenir una assegurança, viure al lloc afectat o per qüestions de renda. Recordem que en total es van registrar unes dues-centes afectacions. A Montblanc n'han registrat un centenar, però només 8 de la vintena de tramitats poden demanar les ajudes.

L'Ajuntament xifra les pèrdues pròpies en més de 4 milions d'euros, 2 dels quals vinculats al pont vell. La seva restauració anirà a càrrec de la Generalitat i l'Estat, a parts iguals. Els ajuntaments confien que els propietaris dels horts que han desaparegut puguin accedir a línies d'ajudes del Departament d'Agricultura de la Generalitat i que les empreses devastades siguin ajudades a través del Departament d'Empresa.