La Conca de Barberà xifra pèrdues milionàries per la riuada

Pèrdues milionàries a la Conca de Barberà pel desbordament del Francolí. Montblanc estima les afectacions en uns 12 milions d'euros en una àrea de 100 hectàrees, mentre que l'Ajuntament de l'Espluga per ara només concreta l'afectació en propietats de titularitat municipal, que supera el valor d'1 milió i mig d'euros.

Es tracta del primer balanç estimatiu que arriba dues setmanes després de la riuada. Els ajuntaments hauran de tancar-lo de forma oficial abans de l'última setmana de novembre per tal d'optar als ajuts estatals. Des de les administracions locals exploren així diverses línies per fer-hi front, en un calendari que esperen que no s'allargui excessivament.

El gruix principal de reclamacions dels veïns va concentrar-se durant els primers dies en què els ajuntaments van obrir les oficines d'atenció a les persones afectades per la riuada. A Montblanc més d'un centenars de veïns hi han acudit per registrar els danys que han patit.

Mentrestant, a l'Espluga la xifra supera les 200 propietats afectades. Aquí s'hi inclouen els 5 establiments comercials, prop d'una vintena d'habitatges i, el més nombrós, prop d'un centenar d'horts. Camins impracticables i pous fora de servei són també altres desperfectes importants causats per la riuada.