Noves excavacions a les Coves de l'Espluga per aprofundir en el Neolític i el Paleolític

Estudiar els moviments dels grups neolítics cap a l’interior de la península és el focus d’atenció d’aquest equip de recerca de l’IPHES i del grup de recerca de protohistòria i arqueologia de la URV. Afronten ja la seva tercera setmana d’excavacions arqueològiques a les Coves de l’Espluga, un enclavament clau per ampliar els coneixements d’aquests períodes de la prehistòria.

Els treballs, fruit del conveni amb l’Ajuntament de l’Espluga, s’han concentrat a l’accés de la cova de la Font Major i també a la sala del Llac. S’han efectuat dues cales pròximes a les que es van fer en la intervenció del 2011 amb l’objectiu de comprovar les dimensions dels jaciments. Per ara l’equip ja ha confirmat que es tracta de dipòsits importants dels quals encara se’n pot treure molt de material, de fet ja han extret diverses peces de ceràmica i bronze ben conservades que ara caldrà investigar.

A partir d’aquests primers registres, ara els treballs haurien d’ampliar la seva superfície d’exploració per seguir obtenint informació.  Tot plegat, s’engloba en el projecte quadriennal que estudia l’evolució paleoambiental i del poblament prehistòric a les conques dels rius i rieres del Camp de Tarragona.