Patrimoni local arrasat per la riuada del Francolí


La riuada del passat 22 d'octubre ha deixat, per ara, un balanç de 3 víctimes i 3 persones desaparegudes i un nombrós nombre d'afectacions materials. Tots aquells elements establerts prop de la llera del Francolí han estat arrasats o molt malmesos per la força del riu, és el cas de séquies i recloses dels molins medievals. A l'Espluga, entre el Molí dels Frares i el Molí de Poca ha desaparegut gran part de la séquia originària del segle XII. 

També a Montblanc ha quedat molt malmès el molí del Malet del segle XVIII, tot i que el principal focus d’atenció s’ha situat al pont Vell. L'historiador local, Gabriel Serra, reconeix l'afectació, però remarca que no ha patit danys estructurals. Amb tot, l'afectació sobre aquesta infraestructura històrica de la vila medieval també, té una altra cara, i és que ha deixat al descobert el que podria ser el seu paviment original. 

Al naixement del riu Francolí, n’ha quedat intacta la Font Major i el portal del segle XIV, però més avall el salt de l’aigua del pont de la Font Baixa va colpejar amb força el safareig del qual ja no en queda cap rastre. A uns metres de distància, les Disset Fonts han perdut una de les canyelles i s’ha hagut de retirar una de les columnes pels danys que va patir.

La força de l’aigua també va doblegar la barana forjada de Cal Biel. En menys d’una hora, el riu va doblegar unes formes que els artesans locals van donar al ferro a altes temperatures i després de mesos de treball. De fet, el Francolí li ha tornat la simbologia que els artesans volien plasmar en aquesta obra: l'onatge de les plantes de ribera pentinades pel riu. 

Els camins també han patit la força de l’aigua i molts estan ja impracticables. N’hi ha d’alt valor històric, com per exemple el camí vell de l’Espluga que sortia a l’altura del pont Vell de Montblanc. També ha quedat incomunicada la Font de la Ceba. A la capital de la Conca, se n’ha salvat per poc, l’Arxiu Comarcal dipositat a l’Hospital de Santa Magdalena. 

Aquesta placa ens recorda la riuada de Santa Tecla del 1874, també ho feia un plataner del qual ara només n’han quedat les arrels. Com s’haurà de recordar l’episodi d’aquest 22 d’octubre? Els historiadors locals creuen que la riuada d'aquest 2019 hauria de quedar plasmada en algun element simbòlic.