Mesures extraordinàries per garantir la seguretat sanitària de les votacions

No hi ha hagut problemes significatius per poder votar, però no podem obviar l'ampli dispositiu que hi ha als col·legis electorals per tal de fer que la jornada sigui segura. Més personal i també mesures excepcionals per minimitzar el risc de contagi.

Minuts abans de la constitució de les meses, els membres han rebut els equips de protecció individual i han estat informats de com han d'afrontar les votacions en aquest context de pandèmia. I és que els canvis són notables als col·legis, ja des de l'exterior on s'informa els votants d'on s'han de dirigir per dipositar la seva butlleta.

Els accessos s'han diferenciat per districtes i hi ha un circuït d'entrada i sortida. L'hidrogel i les marques al terra per mantenir les distàncies són una constant al llarg de tot el recorregut. També és notable el reforç de personal en comparació amb qualsevol altres comicis. D'altra banda, als electors se'ls recomana dur el vot de casa i el contacte amb els membres de les meses és mínim.

L'altra recomanació és la de les franges horàries. Les primeres hores, fins a les 12 del migdia, s'havia reservat a les persones de risc. De 12 fins a les 7 del vespre correspon a la franja per la població en general. La darrera hora és la proposada per a les persones que estan en quarantena, ja sigui per ser positius de Covid-19 o bé per ser contactes de contagiats. És llavors quan als membres de les meses se'ls reforça la protecció amb l'ús d'una pantalla facial i una bata. Finalment, s'ha insistit als votants que intentin estar el mínim temps possible als centres de votació.