Com s'haurà de votar? Guia pràctica per aquest diumenge

Més enllà de la seu física, que potser haurà canviat, aquest diumenge trobarem uns col·legis electorals ben diferents. Per un costat, hi haurà més personal vetllant pel compliment dels protocols i per la neteja dels espais, per exemple en cada centre hi haurà un responsable Covid per col·legi encarregat de la supervisió.

D'altra banda, un seguit de senyalització ens indicarà on és cada mesa i també quin recorregut s'ha de seguir a l'interior de l'edifici. De fet, hi haurà circuïts diferenciats d'entrada i sortida i, alhora, les taules de votació estaran més separades. Per suposat, les mascaretes seran obligatòries per a tothom i, de fet, els membres de les meses seran equipats amb el model FFP2 en lloc de quirúrgiques perquè ofereixen més protecció. També serà freqüent trobar gel hidroalcohòlic. A més a més, s'ha recomanat portar el vot preparat de casa i també la targeta censal per minimitzar cues i el temps d'espera.

Tres franges horàries diferenciades

L'altra recomanació important és la dels horaris de votació. Com sempre, els col·legis obriran a les 9 del matí i tancaran a les 8 del vespre, però el Govern ha delimitat les franges següents:

De 9 a 12 del matí es recomana que exerceixin el dret a vot els col·lectius de risc, com poden ser les persones grans o amb problemes de salut. Des de les 12 i fins a les 19 hores per a la població en general. I, finalment, es reserva la darrera hora per a persones en quarantena, ja siguin positius, contactes estrets o sospitosos. De 19 a 20 hores els membres de les meses s'hauran d'equipar amb elements de protecció d'alta seguretat. Disposaran d'una bata protectora, guants i pantalles facials.

Finalment, ja s'ha activat l'aplicació per mòbil de les eleccions, anomenada  “Eleccions 14-F” , que a més d'oferir els resultats a temps real, també servirà per conèixer l'afluència de votants als col·legis en cada moment. 

Programes més recents a TAC12