Consens per millorar el pressupost educatiu, discrepància en el model

Els diferents partits es posen d'acord en el fet que cal una millora del finançament del sistema educatiu, però mentre alguns posen l'accent en l'educació pública, altres defensen la diversitat d'elecció que suposes la privada i la concertada.

Millorar el finançament en l'àmbit educatiu per tal d'acabar amb problemes endèmics com la saturació dels centres d'alta complexitat o de més recent preocupació, com l'escletxa digital que la pandèmia ha posat de relleu en els darrers mesos.

Aquestes són algunes de les propostes comunes en la majoria de programes electorals de les formacions de cara al 14-F en matèria educativa. Per fer-ho, diferents propostes com la d'Esquerra d'invertir en educació el 6% del pressupost de la Generalitat, del PSC, amb un nou pla per a dotar a cada alumne d'un ordinador o del PDeCat, que hi proposa destinar l'1% del PIB català.

Des de Ciutadans aposten per un nou model que millori la convivència a les aules, mentre que Junts vol que l'educació avanci cap a una escola més inclusiva i el Partit Popular defensa un augment de beques menjador i que aquestes es mantinguin a l'estiu.

Pel que fa al model d'escola, la CUP i En Comú Podem encapçalen la defensa d'un model cent per cent públic. Així, durant la campanya la CUP ha denunciat els privilegis que tenen les escoles concertades i els comuns proposen que progressivament aquestes darreres siguin assumides pel sistema públic.

Unes propostes que xoquen amb les d'altres formacions com el PDeCAT, Junts, Ciutadans o el Partit Popular, que en els darrers mesos han defensat la llibertat d'elecció de centre i el manteniment als concertats, tot i algunes discrepàncies respecte als que ofereixen una educació segregada per sexes.

Programes més recents a TAC12