La crònica dels fets: Del simulacre a la realitat

Passaven pocs minuts d'un quart de tres de la tarda quan s'ha produït la deflagració que ha desencadenat l'incendi en un magatzem de sofre a l'empresa AFEPASA del Polígon de Constantí. Segons els bombers, l'incendi s'hauria originat després que un foc elèctric hagi afectat el sofre acumulat en una nau de l'empresa.

PLASEQTA EN FASE D'EMERGÈNCIA

Un incendi que ha produït l'emissió a l'atmosfera de diòxid de sofre, potencialment perillós en grans quantitats. Això ha fet que un cop detectada aquesta possibilitat, s'hagi fet passar el PLASEQTA de fase d'alerta a fase d'emergència, amb l'activació, tot seguit, de les sirenes que ordenaven el confinament a tot el polígon constantinenc.

DOS POLICIES LOCALS FERITS

Arran de l'accident s'han produït dos ferits, tots dos opolicies locals de Constantí que participaven del dispositiu d'emergències, tots dos per la irritació provocada per l'emissió de gasos. Un d'ells ha pogut rebre l'alta al mateix lloc de l'accident i l'altre ha estat traslladat en estat menys greu a l'hospital Joan XXIII.

SENSE MISSATGES ALS MÒBILS

Arran de de l'activació del PLASEQTA s'ha reunit el consell assessor i el comandament del mateix a l'edifici del 112. Des d'aquest s'ha valorat positivament l'activació de les sirenes.

També s'ha ressaltat que, al contrari que en el simulacre del passat dimecres quan es van rebre avisos d'emergència als telèfons mòbils, aquests no han pogut funcionar ara perquè el conveni entre Estat i Generalitat que els ha de fer possible encara no està vigent. També s'ha valorat de manera positiva el funcionament del PLASEQTA des de l'Ajuntament de Constantí.

AMPLI SEGUIMENT A LES EMPRESES

I és que, tret d'algunes excepcions, ja que s'ha permès la sortida de treballadors del polígon, la gran majoria d'empreses situades al voltant de la indústria sinistrada han seguit les indicacions de confinament. En algunes, primer s'han hagut d'assegurar que no es tractava d'un simulacre.

CONFINAT TAMBÉ L'AEROPORT

Un confinament que s'ha estès durant poc més d'una hora fora del polígon, arribant a algunes zones dels termes municipals de Constantí i Reus i el mateix aeroport, on s'ha hagut de desviar un vol procedent de Dublín a l'aeroport del Prat. Una vegada estabilitzat l'incendi, al voltant de les vuit del vespre, el confinament s'ha anat aixecant i s'ha restringit a l'àrea del polígon més propera a l'empresa.