Constantí recorda les protestes agrícoles del 1977

El carrer Major de Constantí es va omplir de tractors amb motiu de l'acte de commemoració de les protestes agrícoles del 1977. La pagesia del municipi va voler recordar amb un mural aquesta efemèride que es considera un dels embats reivindicatius més important dels últims temps de la pagesia.

En aquella època, algunes de les seves queixes feien referència a l'elevat preu dels carburants i a la caiguda del que es pagava per productes com l'avellana; un panorama similar al d'ara.

El 1977 els avellaners ocupaven més de 30.000 hectàrees al Camp de Tarragona i ara no s'arriba a les 10.000.

rotesta agricola constanti 77

L'evolució de la maquinària ha facilitat la feina a la pagesia, però no és suficient per assegurar el relleu generacional. El fet de treballar per sota de preu de cost impossibilita que els joves ho vegin com un negoci viable a llarg termini.

El preu de l'avellana ha caigut enguany pel que fa a la majoria de varietats. L'única que ha aconseguit mantenir el mateix que el 2021 ha estat la negreta. Tot i això, l'augment del preu dels carburants, subministraments, herbicides i adobs han deixat el marge de benefici en nombres negatius.