Una fuita a la refineria de Repsol obliga a activar el PLASEQCAT

Els 300 alumnes de l'Institut de Constantí s'han confinat aquest matí després de sentir una forta olor que provenia de la refineria de Repsol a la Pobla de Mafumet per un incident que hi ha hagut durant una operació rutinària en la manipulació del petroli.

Passaven pocs minuts de les 10 del matí quan s'ha activat el PLASEQCAT arran d'una fuita de sulfhídric a la refineria del Complex Industrial de Repsol al Polígon Químic nord, a la Pobla de Mafumet.

La fuita s'ha produït en el marc d'una operació rutinària dins de l'empresa i que  consisteix a separar l’aigua del petroli en cru. Un augment de la temperatura d'aquesta aigua ha provocat l’increment dels nivells d'aquest contaminant, provocant una forta olor. Des de Protecció Civil han sumat al sulfhídric nivells més alts de l'habitual d'un altre component com el benzè.

Des de Repsol afirmen que quan s’ha detectat la incidència s’ha corregit immediatament i la situació ha quedat normalitzada, no suposant en cpa cas un risc per a la població.

La detecció d'uns nivells de sulfhídric per damunt del normal que s'ha alertat des de l'estació mesuradora situada a Centcelles, a Constantí. Precisament en aquest municipi és on s'ha percebut de manera més intensa la forta pudor generada. Des de Protecció Civil s'ha decretat el confinament a l'institut del municipi, des d'on de bon matí havien detectat aquest episodi de fortes olors i han procedit a avisar al 112.

Un confinament que s'ha aixecat més d'una hora després i que no s'ha estès a altres centres educatius propers ni a la població en general. Des de l'ajuntament de Constantí creuen que aquest fet demostra la descoordinació que regna en l'aplicació del PLASEQCAT i la necessitat de retornar al PLASEQTA.

Efectius de Bombers s'han desplaçat fins al tanc on s'ha produït la fuita i han segellat amb escuma canal de desguàs per evitar més emanacions. També s'han activat 9 unitats del Servei d'Emergències Mèdiques, que han atès una dona per mareig amb caràcter lleu a l'Institut de Sant Salvador.