El vi elaborat per la URV a l'estil iber supera la primera prova de tast

 

Aquesta setmana els investigadors de la Universitat Rovira i Virgili han destapat les primeres gerres que contenen el vi que hi van dipositar al setembre per reconstruir el procés de producció i conservació que feien servir els ibers. Es tracta de comprovar amb tècniques actuals l'evolució del vi elaborat com fa 2.500 anys.

El vi s'ha criat en una gerra de fang fabricada a l'estil dels ibers, plena de vi cultivat, collit i piat com fa 3 mil·lennis. Tapada amb guix i suro a l'interior. Fa només 3 mesos que s'hi conserva el vi, i és la prova de foc. Avui s'obriran 3 de les 12 gerres plenes de vi el setembre passat. Llavors van fer el primer pas, la premsa artesanal, amb els peus, del raïm de la varietat ull de llebre veremat al Mas dels Frares de Constantí utilitzant els mètodes ancestrals. Ara finalment, arriba el moment d'omplir la copa i fer el primer tast.

L'estudi experimental neix d'una col·laboració entre la facultat d'enologia i el departament d'història de la URV. Com s'ha fet aquesta setmana, cada 3 mesos s'obriran 3 gerres, fins a arribar a la verema vinent. Així se sabrà el grau de conservació i fermentació natural del vi.

En total s'han elaborat 600 litres de vi negre. Una oportunitat pels futurs enòlegs i historiadors de fer un viatge en el temps i conèixer les tècniques d'elaboració que han fet del vi un producte preuat al llarg de la història de la humanitat.