Les Escoles Velles de Constantí celebren el seu centenari

Entre aquesta imatge, i aquesta altra han passat cent anys. Cent anys plens d’alumnes, professors, directors... els primers amics, el primer amor... Infinitat d’històries s’han viscut dins i fora d’aquestes parets.

Després de diferents intents de construcció fallits durant el segle XIX, el 20 de gener de 1920 es van inaugurar les noves escoles, arran d’una iniciativa del rector Mossèn Ramon Bergadà. Va comptar amb la col·laboració de l’entitat Sociedad de la Cultura de Constantí, i la construcció va ser basada en un projecte de l’arquitecte modernista, Pere Caselles.

Abans de les escoles, s’utilitzaven les cases privades de professors com a centres d’ensenyament. La inauguració de les Escoles Velles va suposar un canvi per a tot el petit municipi de Constantí.

Molts d’aquells alumnes es van reunir, aquest dissabte, en el sopar commemoratiu del centenari de les Escoles Velles celebrat al Pavelló Municipal de Constantí. Records, històries, aventures... la mateixa il·lusió d’aquells nens es van viure anys després en aquest sopar. Les seves vides van canviar gràcies a les Escoles, i ara viuen una vida diferent, casats, amb fills. Però hi ha una cosa que no canvia, el nen que porten dins que va estudiar a les Escoles Velles.