Els pagesos tarragonins es mobilitzen contra els preus baixos de l'avellana

El sector s'ha concentrat amb els seus tractors davant les principals cooperatives i empreses compradores d'avellanes del territori. El sindicat assegura que la situació és insostenible.

Parlen d’un oligopoli que determina els preus de la Llotja de Reus, referència en fruita seca a l’Estat, que inicia la campanya amb preus d’avellana 60 cèntims per kg inferior a altres llotges de l’Estat, 50 cèntims respecte a Turquia i 30 cèntims a Itàlia. Una situació que ha provocat que la Unió de Pagesos s’hagi mobilitzat amb tractors.

Aquest dilluns, pagesos del Camp de Tarragona s’han concentrat davant la seu del sindicat a Reus i han anat, en marxa lenta, fins a les portes de les empreses de Riudoms, Morell i Selva del Camp. Des d’Unió de Pagesos asseguren que la situació és insostenible i que pot desencadenar en la desaparició del sector si no s’arriba a un acord amb les empreses.

L’Observatori Agroalimentari de Preus del Departament d’Agricultura ha posat de manifest que les empreses trencadores d’avellana es queden de mitjana un 37% del valor de l’avellana comuna que en comercialitzen, mentre que el pagès en rep el 63% restant. El sindicat considera que el marge del trencador és desproporcionat i això agreuja la situació d’abús sobre el productor.

Des del sector també demanen a les cooperatives que es desmarquin del comerç privat en la forçada tendència a la baixa dels preus i tinguin com a prioritat la liquidació adequada del fruit al pagès.