La cura dels caçadors del Camp de Tarragona per preservar la biodiversitat

 

Les temperatures segueixen altes, fregant els 28 graus aquest dijous al Camp de Tarragona tot i que el més fort de l'estiu ja ha passat. Les onades de calor i la sequera són cada cop més habituals, i no només ho pateix el sector agrari, sinó també la fauna dels nostres boscos. Diumenge passat va arrencar la mitja veda, la que permet la caça d'algunes aus cinegètiques que es mengen el raïm o els fruits secs. Fora dels mesos de caçera es pot descobrir un altre punt de vista de les societats de caçadors: la feina que fan per la cura de biodiversitat. 

A les comarques del Tarragonès, l'Alt Camp o la Conca de Barberà es col·loquen cada any desenes de basses d'aigua que la Federació Territorial de Caça del Camp de Tarragona proposa instal·lar arreu del territori per garantir la vida de fins a 36 espècies d'ocells i 10 mamífers. A tocar de Valls, ho fan per exemple les societats de caçadors de la zona. Col·loquen recipients prefabricats que omplen d'aigua i mantenen des de la primavera fins la tardor.  

El resultat de basses com aquestes és evident al seu entorn. Està ple de marques de conill que hi han anat a beure, també deixen rastre d'haver-s'hi alimentat. Les societats de caçadors reclamen el seu paper en la preservació de la biodiversitat de l'entorn natural dels nostres boscos i camps.

Això sí, la cura per totes les espècies ha de garantir alhora l'equibri amb l'ús agrari del territori, i des de fa anys als caçadors els toca també jugar un paper de control de plagues, d'espècies invasores o que ocasionen danys.

Només una petita part d'espècies animals, com per exemple el tudó, poden caçar-se durant els períodes senyalitzats, mentre els caçadors reivindiquen que la seva gestió garanteix també la supervivència d’altres animals com esquirols, rossinyols o mallerengues, caderneres i tot tipus d'ocells.