La qualitat de l’aire del Camp de Tarragona és acceptable segons el nou estudi de Repsol



La qualitat de l’aire de les poblacions del Camp de Tarragona és acceptable per a la salut. La presència de compostos està per sota del valor màxim que marca la legislació o les recomanacions ambientals existents. Això és el que es desprèn de l’Informe sobre la qualitat de l’aire impulsat per Repsol i coordinat per Eurecat, la URV i l’Institut Cerdà.

Durant el 2018, la prova pilot ha mesurat 53 compostos en 16 punts diferents de Constantí, el Morell, Vilallonga, Perafort-Puigdelfí, Reus i Tarragona, en contraposició amb els valors de Barcelona i Prades. En total, s’ha identificat la presència de 43 compostos orgànics volàtils que no van superar els límits mitjans.

En general, asseguren que l’aire del Camp de Tarragona és de major qualitat que el de Barcelona, malgrat que les concentracions mitjanes de benzè són superiors al Morell i a Constantí, significativament superiors pel que fa al butadiè.

Tot i això, darrerament, des d’altres entitats alerten de l’existència de pics de contaminació greus. És el cas de l’estudi de la Universitat Politècnica de Catalunya promogut per l’Ajuntament del Morell i la plataforma Cel Net. Sobre les conclusions d’aquest altre treball, Repsol no nega l’existència d’episodis puntuals, però consideren que no són alarmants ni perjudicials.

Amb la presentació de l’informe, REPSOL també ha donat a conèixer algunes de les 18 accions del Pla de Sostenibilitat per al 2019 per millorar les instal·lacions i reduir l’impacte ambiental. El principal repte que es marca l’organització és la reducció dels gasos d’efecte hivernacle.

D’altra banda, també es canviarà el cremador de la torxa, una inversió important per a l’empresa que vol reduir fum i sorolls. A més a més, la multinacional es compromet a consolidar l’observatori de la qualitat de l’aire millorant els estudis i convertint-los en permanents.