Entitats i ajuntaments del Camp de Tarragona s'alineen per integrar els menors migrants no acompanyats

Un dels reptes del 2019 serà l'acollida social dels milers de menors migrants no acompanyats que van arribar l'estiu passat a Catalunya i que al Camp de Tarragona són acollits en diferents centres improvisats en albergs i altres equipaments públics i fins i tot privats. Ara els municipis treballen amb el suport d'entitats i col·lectius socials per integrar aquests joves, abans no arribi una nova onada migratòria.

Aquest és el cas de l'Espluga de Francolí, on aquest Nadal van celebrar una Calvada de Reis integradora amb la participació com a portaestandards dels joves migrants no acompanyats acollits a l'Alberg Jaume I des de l'estiu. Van arribar a acollir-s'hi 80 joves procedents de països com el Marroc o el Senegal. Ara n'hi ha 25, i el seu pronòstic és quedar-se a l'Espluga. Quan compleixin 18 anys però, deixaran de rebre suport de l'administració.

Per això aquesta setmana Ajuntament i entitats de l'Espluga han arribat a un acord urgent per obrir les portes a aquests joves.

Ja hi ha entitats que fa mesos que treballen amb els Mena. L'Agrupament Escolta l'Estornell ha fet nombroses activitats de coneixement i intercanvi amb els joves espluguins, i també de coneixement de la cultura local. Ara entitats com la Penya del Barça s'han sumat de seguida a la proposta.

Aquest cap de setmana els va convidar a veure el partit al seu local. Ara podran integrar-se a algunes activitats esportives o formar part dels grups de cultura popular. També s'articularà una xarxa de voluntaris per l'aprenentatge de la llengua, mesura que ja impulsa La Conca Terra d'Acollida amb grups de conversa com aquest que es fa tan a Montblanc com a l'Espluga. L'entitat però ha mostrat el seu malestar perquè no han estat cridats a formar part de l'acord.

A Altafulla, l'Ajuntament considera estabilitzada la situació després dels dubtes inicials sorgits quan va arribar el primer grup de joves migrants sense previ avís. Ara Altafulla ja acull el segon grup de Mena, de 20 nois, allotjats a l'Alberg Municipal. La integració al municipi ja s'està fent efectiva amb la col·laboració de les entitats locals, especialment les esportives.

Un exemple és la història d'Abde el Kbir. S'ha integrat als Atletes d'Altafulla i el novembre ja va guanyar el 36è cros de Vila-seca. Els Mena d'Altafulla també han fet de voluntaris al Parc de Nadal i a la cavalcada de Reis. El consistori espera però una solució definitiva per allotjar els joves fora de l'Alberg.

L'Ajuntament d'Altafulla finança actualment les classes de català i castellà que es fan als joves, mentre s'intenta la seva escolarització. Aquest és ara l'horitzó del Departament de Benestar i família de la Generalitat que manté al Complex Educatiu de tgn un grup de 40 joves migrants no acompanyats.

Allà hi resideixen i també desenvolupen formació en jardineria, pintura o cuina.  Aquestes activitats formen part d’un programa pilot que els ofereix acollida i formació per tal de poder incorporar-se al món laboral i que es vol estendre a 900 Mena arreu de Catalunya.