Menys partits, tendència a la dreta i sense majoria independentista

El dragon khan en el qual s'ha convertit la política catalana els darrers anys té això. Un dia ets d'alt de tot i al següent baixes en caiguda lliure. Dels millors resultats d'Esquerra el 2021, a la victòria històrica del PSC aquest 2024. Els socialistes guanyen en tot, per primera vegada. D'aquí a l'eufòria a la seu del partit a Tarragona. La nit va ser, més o menys com la de fa un any, quan celebraven la victòria de les municipals.

I carres llargues a la seu d'Esquerra. La baixada va ser més forta del que es podien imaginar. És qui en va sortir més malparat, només a Tarragona van perdre 17.000 vots i dos diputats. Tenen la clau d'un govern tripartit, però, de moment, marquen distància.

Tampoc sembla plausible un acord amb Junts, tot i que Puigdemont no tiri la tovallola. Les sumes no donen després d'una mala nit per a l'independentisme. També en particular a Tarragona, que portarà 2 representants menys al Parlament. La millora de Junts no salva el cop, malgrat que, de portes en fora, van celebrar molt el cinquè diputat de la demarcació.

El costat constitucionalista es reforça. Si el PSC va conquerir 24.000 vots més a la circumscripció, la remuntada més important la va firmar el Partit Popular.

El 12 de maig canvia el dibuix a Tarragona. Principalment, perquè perd colors i la dreta guanya pes. Passem de 7 partits que es repartien els 18 escons, a 5 formacions en la pròxima legislatura. A banda de Ciutadans, es queden amb les mans buides els Comuns i la CUP.