L'organització criminal, amb ramificacions a Valls, va blanquejar més de 10 milions d'euros

Desarticulada una xarxa de blanquejadors professionals que feia més de 8 anys que estava en actiu. Operava a Espanya, Portugal, Veneçuela i Colòmbia i hauria introduït més de 10 milions d'euros de diner negre fruit del tràfic de drogues a Europa. Valls era una de les localitats des d'on treballaven i, per això, el 6 de març s'hi van fer registres.

L'operatiu conjunt de la Policia Nacional i dels Mossos va acabar amb una vintena de detencions, aquí i a altres ciutats catalanes i de l'Estat. En cooperació amb l'INTERPOL també es va detenir un integrant a Veneçuela. La qüestió és que l'organització implicava desenes de persones i empreses i, per això, no es descarten noves detencions. 

La investigació es va iniciar després d'interceptar, a Sant Boi de Llobregat, 1.400 quilos de cocaïna en un transport procedent del Brasil. Aquest important moviment de droga va fer veure que havia d'existir una xarxa econòmica potent per finançar tot l'entramat.  

Tenia diversos mecanismes per blanquejar. Principalment, l'enviament de diners a l'Amèrica del Sud des de la península es feia mitjançant "mules". Aquestes persones, a canvi d'una comissió, ingressaven petites quantitats d'efectiu. Els moviments passaven desapercebuts gràcies a la implicació de més de 200 testaferros i societats pantalla. Entre Espanya i Portugal el transport el feien en espais ocults que habilitaven als vehicles.

A més a més, els delinqüents també introduïen diner negre amb operacions comercials fictícies d'un empresari d'Almeria o l'adquisició de propietats. En els tretze registres del mes passat es va decomissar una pistola, efectiu, lingots d'or, joies i rellotges d'alta gamma.