Els preus pugen a Tarragona per sobre de la mitjana catalana i espanyola

La cartera s'ha ressentit aquest mes de març. Els preus segueixen pujant i els darrers 31 dies ho han fet amb major intensitat. L'IPC a Tarragona ha registrat l'augment més important des de l'octubre i marca un repunt alcista, per sobre de la mitjana espanyola i catalana. La variació anual dels preus a la demarcació se situa al 3,4%, quan a l'Estat és del 3,2% i al conjunt de Catalunya del 3,1.

Qui empeny els preus cap amunt torna a ser l'energia. Justament, les despeses de la llar, com l'aigua, l'electricitat, el gas i els combustibles, són el grup de productes que s'ha encarit més durant el març, en concret un 2,9%.

TURISME I ENERGIA

Torna a pujar l'electricitat, ara que l'IVA que s'hi aplica torna a ser del 21%, i també s'ha pagat més pel gasoil i la gasolina. I, precisament, coincidint amb la Setmana Santa, on ha incrementat la mobilitat, també ha estat més alt el cost de contractar paquets turístics. Un 9% més cars que al febrer i continuen apuntant cap amunt. De fet, en l'últim any s'han encarit gairebé un 15%. Els serveis d'allotjament han seguit una tendència similar, una mica més suau, però els preus han pujat un 5% l'últim mes i un 9% respecte al 2023.

I, mentrestant, els aliments també s'encareixen, encara que ho fan a un ritme una mica més lent. Omplir la bossa de la compra resulta un 4% més car respecte 12 mesos enrere. Els preus de l'Oci i la Cultura també han pujat un 5% l'útlim any.

L'única excepció important, de preus que, en comptes de pujar baixen, són els telèfons. Aquest 2024 són un 10% més econòmics.