El violí d'Ara Malikian, entre les propostes culturals del cap de setmana

Teatre i música de qualitat seran els principals punts de trobada culturals d'aquest cap de setmana.

HIGHLANDS (MAL PELO). Tarragona. Teatre Tarragona. Divendres (20h)

Després de més d’una dècada explorant la música de Johann Sebastian Bach, Mal Pelo presenta Highlands, l'última peça del Bach Project, una eclosió del treball gestat i madurat en els espectacles anteriors i que, al llarg de molts anys i moltes hores de recerca, ha qüestionat el diàleg entre la dansa i la música barroca del contrapunt. Highlands és un espectacle de dansa, però també un refugi espiritual construït amb música de Bach en diàleg amb la d’altres compositors. La proposta va rebre el premi a Millor Espectacle i Millor Espai Sonor als premis Dansacat 2022 de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya. S’emmarca dins el cicle de dansa d’aquesta primavera que també aquest dissabte al matí programa dos espectacles a l’Antiga Presó.

UN TIPUS CORRENT (AMELIE PRODUCCIONS). Tarragona. Teatre Tarragona. Dissabte (20h)

Un tipus corrent és una adaptació teatral del llibre El venedor de temps, de l’autor Fernando Trias de Bes. Un muntatge adaptat i protagonitzat per Josep Maria Piñol i dirigit per Bienve Borràs que vol fer reflexionar sobre el temps. Es tracta d’una crítica al sistema, un sistema que ens vol prendre el nostre temps. Un espectacle de petit format, de proximitat, amb música en directe, a càrrec de la pianista Natàlia Porté.

CADIRES (TEOREMA TEATRE). Tarragona. Sala Trono. Divendres (20h) i dissabte (21h)

La Mont Plans i l’Oriol Genís són dues bèsties escèniques de pura raça, capaces d’omplir amb la seva sola presència qualsevol escenari. Memòria viva de mig segle de teatre català amb un ofici que traspua un compromís il·limitat amb la professió. Cadires és un homenatge al vell ofici d’aquests éssers tan fràgils i fascinants que són els actors i les actrius. Amb les seves divertidíssimes vicissituds i les seves dramàtiques precarietats. Amb les seves pantomimes i les seves mitges mentides. Mont Plans va rebre el Premi Margarida Xirgu 2023 per aquest espectacle.

LA GRAN DE SHUBERT (FRANZ SHUBERT FILHARMONIA). Vila-seca. Auditori Josep Carreras. Divendres (20h)

La Novena simfonia de Franz Schubert és la més gran de les simfonies que Schubert va escriure mai. Descoberta per Schumann, entre una immensa pila de manuscrits i documents desordenats 10 anys després de la mort de Schubert, la simfonia es va estrenar a Leipzig sota la direcció de Mendelssohn. La 'Gran' de Schubert, que va tenir un extraordinari èxit entre els compositors romàntics, és considerada la darrera simfonia del classicisme i un salt endavant cap a la modernitat. A la primera part del concert de la Franz Shubert Filharmonia, la reconeguda flautista coreana Jasmine Choi interpretarà el segon concert per a flauta i orquestra d'un altre geni del classicisme, Wolfgang Amadeus Mozart. Tot sota la direcció del director titular i artístic de l'orquestra, Tomàs Grau.

ARA MALIKIAN WORLD TOUR. Valls. Centre Cultural. Dissabte (20h)

El violinista libanès Ara Malikian porta a Valls la seva gira mundial. L’artista assegura que aquesta gira és el resultat de veure créixer el seu fill. Interpreta tots els sons i melodies que intenten donar forma als sentiments que l’han inspirat a través d’ell. Malikian defineix la gira com una trobada entre el nen que no va poder ser i el que oli hagués agradat ser. Per això, l’espectacle és ple de dinosaures, calamars robòtics, màquines del temps, pianos voladors... Aquest disc és això, la màgia de trobar cada dia i cada camí fascinant.