L'atur puja per cinquè mes consecutiu a Tarragona

L'atur torna a pujar durant el mes de desembre a les comarques de Tarragona. Incrementa un 1% respecte al mes anterior i la demarcació torna a apropar-se als 41.000 aturats. És el cinquè mes consecutiu amb l'atur a l'alça. Tot i això, continuem estant millor que ara fa un any i és el desembre amb menys persones desocupades des del 2007.

A Catalunya, totes les demarcacions han patit un lleuger repunt, mentre que al conjunt de l'Estat la diferència respecte al novembre continua sent positiva.

MILLOR QUE FA UN ANY

Regust agredolç per un any de recuperació del mercat laboral. I és que hem assolit dades d'ocupació que no vèiem des d'abans de la crisi de la bombolla immobiliària. L'altra cara de la moneda, però, és que signem el cinquè més consecutiu en vermell. Si la primera meitat del 2023 es va donar continuïtat a la recuperació postpandèmica, des de l'agost que l'atur ha apuntat cap amunt; poc, però de forma sostinguda. L'acumulat des del juliol ens deixa un 7% més de persones inscrites a les llistes de l'INEM.

LA CAMPANYA DE NADAL NO SALVA EL BALANÇPANTALLA ATUR SECTORS

Per sectors, el desembre no ha estat bo ni per als serveis, que no ha pogut aprofitar la campanya de Nadal per capgirar la tendència, Hostaleria, restauració o comerç no han contractat tant com per segellar un balanç positiu. Aquestes activitats econòmiques encapçalen, de fet, l'increment d'aturats amb 253. 

En els darrers 31 dies, encara que s'han formalitzat 14.000 nous contractes a les comarques tarragonines, també ha disminuït l'afiliació a la Seguretat Social. Vora 3.000 persones han deixat de cotitzar.

Sigui com sigui, si ampliem la mirada, i fem balanç del 2023 les conclusions estadístiques són bones. En 12 mesos, la demarcació de Tarragona ha deixat de comptabilitzar 750 aturats i l'últim dia de l'any es va acomiadar amb 11.700 afiliats a la Seguretat Social més respecte al darrer dia del 2022.