Comença la tala de 45 hectàrees de pins morts per la sequera a Poblet

Ja està en marxa la tala d'arbres morts per la sequera al Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet. En concret, s'actua en unes 45 hectàrees de pins pinastre que són els més castigats per la falta d'aigua i una plaga que els ha matat. S'estima que, aproximadament, es retiraran uns 31.000 arbres, el que equivaldria a unes 6.000 tones de massa forestal. 

L'objectiu del Departament d'Acció Climàtica és que no hi hagi massa forestal morta al mig dels boscos, ja que podria multiplicar el risc d'incendis o la potència d'un hipotètic foc. A més a més, intentaran així que la plaga d'escarabats no penetri a la resta de vegetació

Arbres paratge

Els tècnics del Paratge Natural de Poblet han marcat els arbres que es mantindran.

Aquests pins es va plantar durant els anys 60, però a les comarques de Tarragona estan presentant força problemes per adaptar-se al canvi climàtic. Hi ha altres espècies que són més resistents, com les alzines, i són les que es conservaran en aquest barranc dels Torners. De fet, s'han marcat diversos arbres que no s'han de retirar. Els tècnics del PNIN de Poblet confien que l'entorn natural es recuperarà ràpidament. 

ANÀLISI D'ALTRES ZONES DEL PAÍS

La Generalitat observa l'evolució d'altres punts del país on es podrien donar episodis de mortalitat després de gairebé 3 anys de sequera. S'està fent amb imatges satèl·lit amb la intenció d'actuar també en altres zones. I no es perden de vista les finques privades perquè aquests boscos també es talin si és necessari. El Departament ha ampliat, justament, les subvencions per fomentar que es retiri la massa forestal morta. Pel que fa a les Muntanyes de Prades, serà a les portes de l'estiu vinent quan s'avaluarà si s'han de programar noves tales.