Per què l'abstenció va castigar l'esquerra independentista?

Més enllà de la variació de la composició de molts plens municipals de casa nostra, una de les notícies més sonades que van deixar els comicis de diumenge, encara que esperada, va ser la baixa participació. Unes xifres que van ser les més minses des de la recuperació de la democràcia a bona part del Camp de Tarragona, en molts llocs rondant la meitat de l'electorat.

Aquesta va ser una tendència a Catalunya, però no a la resta de l'Estat. Segons els experts, l'abstenció es va donar especialment entre el votant independentista d'esquerres, i és que Esquerra i la CUP van perdre conjuntament quasi 350.000 vots a tot el país, mentre veien com Junts es quedava pràcticament igual. Tot apunta que no ha existit un clar transvasament de vots, fet que es pot sumar a que la dreta sol tenir un electorat més estable.

A banda de la dreta i l'extrema dreta, l'altre gran beneficiat de les municipals a casa nostra ha estat el PSC.

Tot plegat en una ressaca electoral que s'encavalcarà pràcticament amb unes noves eleccions: les generals anticipades del 23 de juliol. Els experts creuen que Pedro Sánchez ha optat per aquesta jugada per aturar la devallada socialista a l'Estat, controlar el relat i no donar temps a la dreta per aprofitar el discurs de victòria de les municipals. Si tot això es trasllada a casa nostra, cal estar ben pendents dels pactes que han de configurar els nous ajuntaments el 17 de juny.

També caldrà veure si el nou context postmunicipals pot remobilitzar de nou el 23 de juliol els votants que aquest 28 de maig es van quedar a casa.