Majories que donen el govern, però amb condicionants

A l’Espluga de Francolí, tot i perdre força, Josep Maria Vidal mantindrà la majoria absoluta. En altres casos però, els guanyadors hauran de buscar pactes. És el cas de Salou, on la fusió de Pere Granados amb el PSC no ha sumat tant com esperaven. O Valls, on Dolors Farré, de Junts, ha reforçat la seva posició, però necessitarà pactes per garantir un govern estable.

SUMEM PER SALOU GUANYA PERÒ QUEDA CURT

A la seu electoral de Sumem per Salou la victòria es va celebrar de forma continguda. La fusió de la formació liderada per l’actual alcalde Pere Granados va quedar-se lluny de les expectatives, si tenim en compte que per separat i fa quatre anys  la suma dels dos partits els donava la majoria absoluta.

Granados, però, té una majoria prou àmplia, amb vuit regidors, per garantir-se un govern en minoria, si bé per guanyar estabilitat haurà de buscar pactes i no descarta cap opció. Aparentment els més ben posicionats són els populars, tot i que amb Vox també sumarien, mentre Esquerra, la segona força més votada, queda lluny.

JUNTS PER VALLS ES REFERMA

També haurà de buscar pactes Dolors Farré a Valls. En aquest cas, Junts ha sortit reforçat guanyant un regidor més que fa quatre anys: nou. Les urnes han avalat la feina feta per l’actual govern de Junts i Esquerra que podran reeditar pacte, si bé s’haurà de veure si les tensions dels últims mesos entre els socis de govern els passen factura i Farré busca altres complicitats.

Farré també podria apostar per un govern en solitari o sumar amb el PSC de Rosa Maria Ibarra per bastir una nova majoria. Els socialistes i la CUP han estat els grans derrotats de la nit electoral a Valls, si bé val a dir que una improbable entesa entre les tres formacions d’esquerres representades al consistori (Esquerra, PSC i CUP), com ja va passar a la dècada dels noranta, deixaria Junts sense alcaldia.

PERD FORÇA, PERÒ SOM ESPLUGA MANTÉ LA MAJORIA ABSOLUTA

web Som

Qui no necessitarà pactar serà l’actual alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal. Tot i perdre un regidor, Som Espluga ha reeditat la majoria absoluta que ja va obtenir, amb un resultat històric, fa quatre anys. Aquest cop però, l’abstenció va deixar 300 vots dels republicans a casa.

La segona força més votada, Junts, s’aferra a l’esperança de seguir creixent. Números en mà posen l’accent en el fet que la distància entre els dos partits s’ha reduït a la meitat en el nombre de vots absoluts.