Hora de pactes a Montblanc, Torredembarra i Altafulla

Escenaris postelectorals de pactes o de governs en minoria són els que es presenten en municipis com Montblanc, Torredembarra i Altafulla. A la capital de la Conca de Barberà, Josep Andreu ha canviat de sigles i de color, però la seva ha tornat a ser la força més votada; això sí, ha perdut la majoria absoluta i buscarà suports en un consistori més fragmentat, que passa de tres a cinc grups.

La segona força ha estat Junts per Montblanc; els de Marc Vinya també han retrocedit, però seria la principal alternativa a Josep AndreuEls mateixos regidors, tres, per Esquerra Republicana, l'expartit d'Andreu. Una formació que esperava millors resultats; Oriol Pallissó també es mostra obert a escoltar propostes, unes més que d'altres.

Una de les notícies de la nit va ser l'entrada de Despertem Poble a l'Ajuntament de Montblanc, però serà difícil que la formació municipalista pacti amb ningú. Un regidor també per al PSC, a la cua, que repeteix resultats i que es mosta obert a pactar.

PACTE ERC-PSC A LA TORRE?

vale pino

Mentrestant, el Baix Gaià ha estat territori d'empats tècnics. A Torredembarra, només 115 vots han separat Esquerra del PSC. Els republicans, que han perdut la majoria absoluta, han passat de nou a sis regidors, un més que els socialistes. Eduard Rovira no descarta ni repetir l'entesa de fa vuit anys amb el PSC ni buscar altres opcions per governar.

Mai abans el PSC havia tingut tants vots a la Torre. Tampoc tanquen la porta a pactar amb Esquerra, qui diuen ha de moure fitxa primer. Vale Pino assegura que és improbable que busquin una entesa amb altres forcesSi no hi ha pacte Esquerra-PSC, qui podria tenir la clau és Junts, amb dos regidors. Tot i així, no sumarien majoria amb cap dels dos partits. La primera lectura, doncs, els porta a l'oposició.

Tot plegat en un consistori torrenc molt més fragmentat que en el darrer mandat, passant de quatre a set grups. Ciutadans desapareix, però entren fins a quatre nous partits amb un regidor: PP, VOX, Alternativa i la CUP.

L'EINA I ALTERNATIVA MIREN A JUNTS

Escenari invers al d'Altafulla, que perd Ara i passa de cinc a quatre grups. La diferència entre l'EINA, els guanyadors, i Alternativa Altafulla, segons, ha estat de només 29 vots. L'empat tècnic, amb cinc regidors per cap, torna a dibuixar un escenari de complicada gestió. L'EINA vol agafar la iniciativa per formar govern.

Alternativa ha millorat resultats i ha sumat un regidor, tornant als cinc. Els de Montse Castellarnau també trucaran a la porta de JuntsQui té la clau, doncs, són els dos regidors de Junts, que vol estabilitat i concòrdia al ple. Qui més els sedueixi quant a programa serà qui podrà governar.

Per la seva banda, el PSC s'ha quedat amb una sola regidora, pel que no suma per fer majoria, s'autodescarta de qualsevol pacte amb l'EINA i seran a l'oposició.